
Halvparten av norske bilister tar fram jekken eller bestiller skift hos profesjonelle når det er utsikter til snø og rim. - Overgangsføret er trolig det aller farligste, i alle fall det dyreste. Mange drøyer og drøyer med dekkskiftet - kanskje helt til de ligger i grøfta, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.
Ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken var det ved utgangen av 2010 mer enn 2,85 millioner registrerte biler her i landet. Dermed blir det gjennomført 11,4 millioner dekkskift i disse dager.
Farlig piggdekkforbud?
Mer enn hver tiende bilist i undersøkelsen svarer at de skifter til vinterdekk når det er tillatt å sette på piggdekk. Haukenes advarer mot å la piggdekkforbud og frykt for gebyr styre framfor føret. - Jeg ser mange som drister seg opp på fjellet på sommerdekk på denne tiden av året. Jeg ser også at en del av disse turene ender i en ulykke, sier han.
Han spør seg om mange av dem som velger piggdekk for sikkerheten i realiteten kjører mer usikkert fordi de lar datoen for opphevelsen av piggdekkforbudet styre når de skifter dekk. - Det er påbudt å være skodd etter forholdene, men mange gidder ikke skifte fram og tilbake dersom det ikke er vinterføre der de vanligvis ferdes. Slik sett hadde det kanskje vært tryggere for mange å velge piggfritt. Da kunne de skiftet til vinterdekk for lengst, sier han.
Haukenes kjører for øvrig selv alltid med såkalt "autosokk" liggende i bilen. - Du tar dem utenpå dekkene i en fei hvis du for eksempel ikke kommer opp kneika til hytta. De fungerer veldig godt som en ekstra sikkerhet, sier han.
Dekkskiftrekord
Andre uka i oktober ble det satt rekord i antall dekkskift hos Dekkmann. - Det så ut til at mange var blitt skremt av alle nyhetene om bilister som havnet utfor veien. Men dette burde de fleste ha forutsett, sier Haukenes.
Blant dem som ikke lar værmeldingen styre, svarer to av ti at de skifter til samme tid hvert år, i god tid før snøen faller. Men overdrevent tidlig dekkskift kan også være farlig. - Dersom det er sjeldent høye temperaturer og svært vått er vinterdekk et trafikkfarlig valg, sier Haukenes.
Kjører "forsiktig" på sommerdekk
De aller farligste er de som mener det er greit å kjøre med sommerdekk på vinterføre dersom man kjører forsiktig. - Det er skremmende å høre at en del forteller at de "skulle bare" når vi må ut etter en ulykke eller utforkjøring, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Han mener evnen til å planlegge dekkskift generelt blir bedre med alderen og understreker at bilister med vinterhjulene på dekkhotell må planlegge bedre enn det mange gjorde sist høst. - Hvis ikke bilen har riktige dekk når snøen er falt, skal bilen stå rolig til den har fått egnede dekk eller føret har endret seg igjen. Det kan bli katastrofe å ta sjansen på å kjøre, understreker han.
(Pressenytt)