Spesiallagd drakt simulerer bakrus

Hvor redusert er du egentlig som sjåfør etter et julebord med alkoholinntak? Ford har utviklet en spesiallaget «bakrusdrakt» som gir deg svaret. Den 17 kilo tunge drakten gir deg de klassiske symptomene på bakrus, som kvalme, hodepine, svimmelhet og generell trøtthet.

Kan være i bakrus uten promille

Hele 32% av norske bilister tror de kan ha kjørt med promille. Det kommer frem i en undersøkelse Gjensidige har utført. Mye av kjøringen skjedde dagen derpå.

Selv uten promille i blodet kan sjåfører utgjøre trafikkfare dagen derpå. I følge et studium utført ved universitetet i Utrecht i Nederland kjørte sjåfører som ikke hadde promille i blodet, men hadde hatt et høyt alkoholinntak kvelden før, som om de skulle hatt promille på mellom 0,5 og 0,8. Manglende søvn er ifølge den nederlandske forskningen en av de viktigste grunnene til dette.

Gjennom kjøreprogrammet Driving Skills for Life har Ford gitt unge sjåfører i 13 land gratis kjøretrening. Mer enn   20.000 unge sjåfører har hittil gått gjennom programmet. Her har Ford utviklet egne kjøredrakter som ungdommene har brukt for å simulere kjøring mens de er alkohol- og narkotikapåvirket. Meyer Hentschel Insitute har produsert de spesiallagde kjøredraktene som også skal brukes i dette programmet.

Forstår bakrusens effekt på kjøring etter draktbruk

«Bakrusdrakten» var ifølge instituttet spesielt vanskelig å lage.

- Vi gjorde mange undersøkelser, inkludert analyser av våre egne kjøreegenskaper etter en kveld med sosial drikking. Til «bakrusdressen» brukte vi blant annet øretelefoner som gjenskaper den sensitiviteten vi har til lyder når vi er i bakrus. Vi har også tyngre øretelefoner som sammen med spesielle briller simulerer hodepine og redusert syn, forklarer sjef for instituttet, Gundolf Meyer-Hentschel

En av dem som har prøvd «bakrusdrakten» er ekspert på bakrus og alkoholforsker, Dr Richard Stephens, ved avdelingen for psykologi ved Universitetet i Keele i England.

- Folk er ofte ikke klar over hvor mye bakrus påvirker evnen til å gjøre en rekke forskjellige ting. Etter å ha prøvd «bakrusdrakten» blir det enklere å forstå, sier den erfarne foreleseren og doktoren i psykologi.

Kilde: Ford

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode

Populært

Omregistreringsavgift

Omregistreringsavgift

Alt om Trimming

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.