Siste nytt

Yaris Hybrid-R - maksimerer kjøregleden

På årets Frankfurt Motor Show får Yaris Hybrid-R concept sin verdenspremiere. Konseptet kombinerer avansert teknologi fra den kompakte volumselgeren Toyota Yaris Hybrid - med teknologi inspirert fra Toyotas racing prototype, TS030 HYBRID, som deltar på Le Mans og i serien World Endurance Championship.

Hybrid drivlinje

Den meget sportslige Yaris Hybrid R-konseptbilen er basert på tredørsvarianten av Yaris, og er utstyrt med en revolusjonerende hybrid drivlinje. Den kombinerer den spreke 1.6-liters Global Race-motoren med to kraftige elektromotorer. Til sammen gir det bilen spesielle evner og en «intelligent» firehjulsdrift.

Forhjulene drives av en 1.6 liter stor firesylindret bensinmotor med direkte innsprøytning og turbo. Ytelsen er 300 hestekrefter. Motoren, som er spesielt utviklet av Toyota Motorsport GmbH (TMG), tilfredsstiller reglene fra Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) som sier at en Global Race-motor skal brukes i ulike motorsportdisipliner.

På bakakselen drives hvert hjul individuelt av hver sin elektromotor med 60 hestekrefters ytelse. Motorene er de samme som brukes i en helt vanlig Yaris Hybrid.

Alt i alt utvikler drivlinjen derfor hele 420 hestekrefter.

De to elektromotorene jobber som elektriske generatorer under bremsing, og supplerer bensinmotoren med kraft under akselerasjon.

Superkondensator

Akkurat som i TS030 HYBRID, lagres bremseenergien i en superkondensator som er plassert under baksetet. Sammenlignet med et standard NiMh-hybridbatteri, har superkondensatoren en høyere energitetthet og raskere lading/utlading. Den er perfekt tilpasset kravene som stilles ved sportslig banekjøring, som innebærer korte og øyeblikkelige kraftuttak.

Veigrepskontroll

En tredje elektromotor, også den med 60 hestekrefter, er plassert mellom bensinmotoren og den sekvensielle girkassen med seks trinn. Denne motoren fungerer som generator i to tilfeller: Under nedbremsing og under akselerasjon. Den gir da kraft direkte til de to elektromotorene bak.

Sistnevnte skjer bare når motorkraften og dreiemomentet overgår grepspotensialet på forhjulene. Generatoren oppfører seg som et avansert antispinnsystem, ved å omdirigere elektrisk kraft til bakhjulene. Den gir økt akselerasjon og forbedrer kjøreegenskapene, i stedet for å begrense motorkraften - slik konvensjonelle antispinnsystemer som regel gjør.

 

Nøkkelfakta

  • Forhjulene er drevet av en 300 hk 1.6l turbo racing motor
  • Bakhjulene er drevet av to 60 hk standard Yaris Hybrid elektromotorer
  • Akkurat som i  TS030 HYBRID, blir energien lagret i en superkondensator
  • Avansert veigrepskontroll takket være en tredje elektromotor foran


En resolutt og sportslig design

Yaris Hybrid-R har en mer aggressiv  og følelsesladet tolkning av desingspråket som er benyttet i de nyeste Toyota-modellene. Den såkalte " Keen Look" og  "Under Priority" designfilosofi er forsterket gjennom nydesignede frontlykter, en bredere grill, samt svarte og blå detaljer som står i kontrast til den hvite eksteriørfargen.  

Den spesifikke støtfangeren har to store luftinntak og blå LED kjørelys. Luftinntaket bidrar sterkt til kjøling av forbremsene, mens formen på frontleppen er designet for å samle luftstrømmen under bilen.

Skjermene huser store 18-tommers TRD hjul med 225/40 R18 Michelin Pilot Sport Cup dekk med en asymmetrisk design for å komplementere den sportslige filosofien til Yaris Hybrid-R. Disse høyytelsesdekkene er velegnet til både vei- og banebruk, og er et resultat av det fruktbare samarbeidet mellom Michelin og vårt racing team i World Endurance Championship.

Ventilerte og perforerte bremseskiver er kombinert med kalippere med seks sylindere foran og fire sylindere bak. Tanklokket er lokalisert på den bakre pilaren, noe som gjør det mulig å fylle drivstoff raskere.

Bak opprettholdes linken til produksjonsmodellen av Yaris Hybrid med spesifikke LED baklys. En eksklusiv spoiler er montert på taket og en redesignet støtfanger har fått en stor diffuser, og et unikt  eksosrør.  

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode

Populært

Omregistreringsavgift

Omregistreringsavgift

Alt om Trimming

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.