Forbrukerrådet har siden 2003 publisert tester av flere hundre barneseter på
sine nettsider, til glede for både foreldre og barna som skal sitte i dem. Nå er dem på plass med 9 nye modeller.
Beste babysete
Denne rundens beste babysete (gruppe 0+, 0-13 kg) er norske BeSafe iZi Go. Setet henter inn hele 76 poeng - mer enn noen av de ni andre modellene som er testet i denne runden. Det som er spesielt positivt med iZi Go, er at setet festes med bilens egne belter og dermed kan brukes av foreldre og besteforeldre som ikke har isofix-fester i bilen.
Beste barnesete
I likhet med Trygg Trafikk, anbefaler Forbrukerrådet alle småbarnsforeldre å bruke bakovervendt barnesete så lenge som overhodet mulig. Dessverre ble det i denne runden ikke testet noen bakovervendte barneseter i gruppe I (9-18 kg). Det ble heller ikke testet noen utgaver av de enda sjeldnere bakovervendte gruppe II-setene (15-25 kg).
Tidligere i år publiserte vi imidlertid resultatene for det bakovervendte gruppe I-setet BeSafe iZi Kid X3 Isofix, som oppnådde 70 poeng. Dette setet forutseter imidlertid at bilen din har isofix-fester.
Beste beltestol
Den beste beltestolen kommer også denne gang fra den Hong Kong-baserte produsenten Cybex og heter Solution X-Fix. Beltestolen oppnår 73 poeng. Tidligere i år testet vi imidlertid «storesøster» Cybex Solution X2-fix, som gjorde det enda bedre i sidekollisjon og oppnådde hele 78 poeng.
God babykrybbe
Også denne gangen er en sideveis montert babykrybbe testet (gruppe 0, 0-10 kg). Spanske Jané Transporter oppnår 71 poeng. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at vi tidligere i år testet babykrybben Bébé Confort Windoo Plus, som med sine 74 poeng gjorde det enda bedre.
Vi understreker også at Forbrukerrådet, i likhet med Trygg Trafikk, i utgangspunktet anbefaler bakovervendte babyseter (gruppe 0+, 0-13 kg) fremfor babykrybber. Babykrybber kan imidlertid fungere som en nødløsning for premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i et ordinært babysete.
Farlige modeller
Dessverre avdekker også denne testrunden at det fortsatt finnes farlige bilbarneseter på markedet. Italienske Prénatal Orion Fix, som ifølge produsenten skal egne seg for barn helt fra 9 til 36 kilo, feiler fullstendig i frontkollisjonstesten og ender dermed opp med bare 20 poeng.
Skumle stoffer
Bilbarnesete-testene, som har vært publisert på Forbrukerrådets nettsider helt siden 2003, har alltid vært oppsiktsvekkende grundige. Fra og med 2011 har testen blitt enda mer omfattende. I år har nemlig ICRT (se faktaramme) saumfart barnesetene på jakt etter flere titalls skadelige stoffer. Og dessverre lyktes testerne også i denne testrunden med å finne uønskede stoffer. Denne gangen var det den canadiske og anerkjente produsenten Maxi Cosi som ble avslørt. Beltestolene Maxi Cosi Fero og FeroFix inneholdt såpass høye ftalat-verdier at de to produktene endte opp med bare 20 poeng hver.
Alle resultater er med
Vi har ikke klart å finne alle de ni modellene i norske butikker. Fordi stadig flere nordmenn handler stadig mer i utlandet, fordi det godt kan tenkes at det finnes forhandlere vi ikke har klart å oppspore og fordi det kan hende at ulike aktører i nær fremtid vil importere noen av modellene, publiserer vi samtlige resultater.
Kilde: forbrukerportalen.no