Hvem vil ha kø, kork og kaos?

Mange står i bilkø hver dag. Hvis innbyggerne i Oslo og Akershus fortsetter å kjøre bil som i dag blir det kø, kork og kaos på vegene fra tidlig morgen til sen kveld. Oslo og Akershus får landets største befolkningsvekst i de neste tiårene.

Dette gir store utfordringer for trafikken. Flere må velge bort bilen og heller reise kollektivt, sykle eller gå.

Flyttestrømmen har gått stri fra landsbygda inn til Oslo i tiår etter tiår. Fram mot 2030 mener Statistisk sentralbyrå at folketallet i Oslo og Akershus vil vokse med nærmere 400.000 innbyggere.

Flere folk betyr mer trafikk. Folk i Oslo og Akershus vil gjennomføre halvannen million flere reiser om 20 år enn i dag. De fleste av disse med bil hvis ikke vanen endres. Konsekvensene av økt biltrafikk er kjente og ubehagelige: Større lokal forurensing og klimagassutslipp, køer, støy og ikke minst trafikkulykker. 50.000 mennesker i Osloområdet lever store deler av året med en luftkvalitet som kan være helseskadelig. Og over 40 prosent av Oslos totale klimagassutslipp kommer fra vegtrafikken (SSB, 2009).

Kollektivtransporten og myke trafikanter skal fram
Statens vegvesen er pålagt å redusere klimagassutslippene fra vegtrafikken. Hvordan vi skal klare dette samtidig som vi skal håndtere vekst i befolkningen, blir en utfordring. Det blir viktig framover å transportere flest mulig personer, og ikke flest mulig biler, på vegene. Vi må få flere av innbyggerne gjennom transportsystemet på en mest mulig miljøvennlig måte. I rushtiden sitter det i gjennomsnitt 1,2 personer i hver bil, mens en vanlig buss har minst 50 personer om bord.

30-40 prosent rimeligere å reise kollektivt
Reisevaneundersøkelsen for 2009 viser at 95 prosent av de som bor i Oslo har et godt eller svært godt kollektivtilbud innenfor en radius på én til halvannen kilometer fra der de bor. Og nå i oktober innførte NSB og Ruter et enklere pris- og sonesystem i Oslo og Akershus. Det betyr at flere hundre tusen kollektivreisende kan kjøpe periodebillett som er 30-40 prosent rimeligere enn tidligere. I tillegg økes kapasiteten på noen av de travleste linjene med inntil 30 prosent. Dette er gode nyheter som sannsynligvis også vil få flere til å velge tog, buss, trikk og bane framfor bilen.

Gammel vane vond å vende
Vi tenker ofte kort når vi setter oss bak rattet. Reisevaneundersøkelser viser at 50 prosent av reisene vi gjør med bil er fra én til tre kilometer. Mange av oss tar nok bilen av vane på tross av at det kanskje bare er 10 minutters gange eller noen få minutter med sykkel til butikken, treningssenteret eller jobb. Bak rattet går vi glipp av en helsebringende gå- eller sykkeltur, samtidig som vi bidrar til lokal og global forurensing.

Arbeidsplasser, næringsliv og boliger må bygges nær kollektivknutepunkter
Hvordan skal vi planlegge og forme framtidens Oslo for at det skal være et godt sted å bo også i framtiden? For mer enn 100 år siden vokste stasjonsbyene frem etter hvert som storsamfunnet investerte i et godt jernbanenett. God planlegging av arealer der boliger og næringslokaler bygges nær kollektivknutepunkter kan bli de nye urbane stasjonsbyene. Nydalen i Oslo utgjør her et godt eksempel. I Bjørvika bygges det også i stor grad næringslokaler og boliger som er gjerrige på parkeringsplasser. Nærheten til kollektivknutepunkter og sentrum gjør det enkelt å bruke beina, sykkelen, tog, buss eller bane.

Levelige tettsteder og byer
God samordnet areal- og transportplanlegging vil sammen med avgiftsbelagt bilkjøring (f.eks. rushtidsavgift og parkeringsrestriksjoner) bidra til at flere reiser kollektivt, går eller sykler. Det vil også bidra til levelige og trivelige byer og tettsteder. Det er nå politikere og fagfolk i fellesskap skal legge grunnlaget for at det blir godt å bo og ferdes miljøvennlig i Oslo og Akershus. Framtiden starter i dag, og du og jeg kan sammen bidra til å gjøre den bedre ved blant annet å benytte oss av det forbedrede tilbudet som NSB og Ruter tilbyr.

Kilde:Statens vegvesen

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode

Populært

Omregistreringsavgift

Omregistreringsavgift

Alt om Trimming

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.