
Strider mot lovverket
De 20 største bilmerkene i Norge er gransket, og det er Opel som fremstår som klart dårligst.
- De har uakseptable unntak fra garantien, og vilkårene er i tillegg nærmest umulige å forstå, beklager Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland. - Man skal jo ikke måtte være jurist for å få vite om rettighetene sine.
I bunnsjiktet finner vi også Honda, Mercedes, Citröen, Peugeot og Mitsubishi. I disse vilkårene florerer det av avsnitt i strid med lovverket, opplyser Flesland. Ofte gjelder det krav til bruk av merkeverksted og originale deler. Mitsubishi rykket for øvrig enda lengre ned på rangeringen, fordi Forbrukerrådet ikke fikk svar på spørsmålene i research-perioden.
- Vi har avdekket unntak i strid med loven, så her må det ryddes opp, konstaterer Randi Flesland. - For eksempel krevde Mercedes på nettsiden sin at vedlikehold måtte foretas på Mercedes-Benz-verksteder, men de tok det vekk etter at vi stilte spørsmål ved vilkåret, opplyser hun.
Forbrukerrådet har inndelt resultatene i tre grupper:
GODE:
BMW, Kia og Toyota
MIDDELS:
Audi, Fiat, Ford, Hyundai, Mazda, Nissan, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen og Volvo.
DÅRLIGE:
Citroën, Honda, Mercedes, Mitsubishi, Opel og Peugeot
Raus og forståelig
Roseseremonien var raskt overstått; bare Kia, Toyota og BMW får hver sin blomst, og er alene om å bli klassifisert som gode.
- Vilkårene deres har ingen unntak, og de er mest rause i forhold til kjørelengden. Kia lar også garantien vare i to år mer enn de andre, roser Forbrukerrådets direktør.
Tvilsom taktikk
I tillegg til å granske garantivilkårene, har Forbrukerrådet sett på svar på 25 spørsmål til importørene. Oppsiktsvekkende nok beskriver de da vilkårene som gunstigere enn hva vi fikk svart på hvitt, opplyser Randi Flesland.
- Vi opplevde at de sminket vilkårene kraftig da de svarte oss. For eksempel unntar Opels garantihefte hjuloppheng og bremser fra garantien - utrolig nok - men når vi spør, sier de at de dekker det. Dette er jo å lure folk.
Flesland viser til at det er garantiheftet bileierene har å forholde seg til. Og at hvis de her ser at de ikke har noe å hente, skal det mye til før de tar kampen opp med importøren.
- Altså skremmes forbrukeren fra å hevde sin rett - og det er en svært tvilsom taktikk, konstaterer Flesland.
Bransjen må skjerpe seg
Det er garantivilkårene kunden har å slå i bordet med hvis en feil oppstår. Men det er hva bilselgeren sier, som avgjør om det blir kjøp. Forbrukerrådet oppsøkte derfor 30 bilbutikker som vanlig kunde, og snakket med selgerne om garanti og reklamasjon.
- Dessverre er kunnskapsnivået sørgelig, konstaterer Forbrukerrådets direktør. - Hver tredje bilselger klarer ikke å forklare forskjellen på garanti og reklamasjon, og nesten halvparten mener at garanti ikke gir mer enn forbrukerkjøpsloven.