Din plikt å hjelpe

Din plikt å hjelpeRundt neste sving kan en av bilførerens mest skremmende opplevelser vente: Å bli vitne til en ulykke og være den nærmeste til å yte hjelp. Og du har en plikt til å hjelpe.



Bedøm situasjonen

Sørg for egen og andres sikkerhet. Skaff deg raskt en grov oversikt over situasjonen.
Ring nødnummer 113 og gi en foreløpig varsling hvis dette er praktisk mulig. Sørg for at det ikke er tvil om hvor ulykken har skjedd. Ikke bruk denne telefonen til andre oppringinger etterpå i tilfelle mottaker på 113 har bruk for mer informasjon. Se etter personer som er bevisstløse, eller har store, utvendige blødninger. Sikre fri luftvei. Stans større blødninger. Rapporter til 113 om dine funn.
Ikke flytt personer med mindre det er tvingende nødvendig for sikkerheten eller for å holde varmen.
Sørg for at den/de skadde holder varmen.



Hindre nye ulykker
Stopp trafikken. Husk at det i denne rollen er spesielt viktig å bli sett! Plasser ut varseltrekanter i begge ferdselsretninger, minst 150 meter fra ulykkesstedet. Dersom du selv kjører bil, kan du parkere denne slik at den sperrer trafikk inn til ulykkesstedet og tenne varsellys. Sørg for at bilen kan flyttes slik at redningsmannskapene kommer forbi. Pass på at ingen av de involverte kjøretøyene kan velte eller gli ut.

Hindre brann og eksplosjon
Vurder brannfaren. Lukter det bensin, er brannfare overhengende. Skru av tenningen på kjøretøy som har vært innblandet. Sørg for å ha brannslokkingsapparat for hånden.

Sjekk om alle er til stede
Det kan være vanskelig å oppdage alle som er skadet. Noen kan ha blitt kastet ut av kjøretøy og ligge skjult. Andre kan i forvirring ha gått fra ulykkesstedet i ukjent retning. Spør andre involverte om flere var innblandet. Få eventuelt andre til å lete.

Opptreden overfor skadde
Fortell hva du heter, bruk fornavn.
Ta samtidig på pasienten for å forsterke kontakten. Snakk med normal stemme. Spør om navn, om hvor det gjør vondt, og om det er noe pasienten vil at du skal gjøre. Svar på det pasienten lurer på. Ikke lyv, men fortell ikke nødvendigvis alt du vet.
Gi uttrykk for at pasienten mestrer situasjonen. Fortell at du har varslet om ulykken, og at det snart kommer profesjonell hjelp. Mens du venter kan du bandasjere sår og ellers ta deg av den/de skadde best mulig. Hvis du da ikke er opptatt med å sikre luftveier eller andre livreddende tiltak.
Vær klar over at pasienten ofte ikke mestrer logiske resonnementer, og at følelsene kan være sterke.
Hvis mulig, forlat ikke pasienten. Tilkall hjelp hvis du trenger det.

Psykiske reaksjoner
Kommer du til en alvorlig ulykke, er det naturlig å bli redd. De fleste vil bli handlingslammet i kortere eller lengre tid. Det kan vare fra noen sekunder til flere timer. Dette skyldes at det oppstår to former for naturlig frykt: Den ene er frykten for vårt eget liv. Denne frykten driver oss vekk fra ulykkesstedet.
Den andre er frykten for ikke å leve opp til det bildet vi har av oss selv. Frykten for ikke å leve opp til dette idealet, driver oss til å hjelpe. Den beste forberedelsen til å mestre en uventet, alvorlig situasjon, er øvelser. Det er derfor det er så viktig at du lærer førstehjelp og øver på dette.

Kilder: Førstehjelp, utgitt av Norsk førstehjelpsråd; undervisningsinstruktør Jon Richardsen, Stiftelsen norsk luftambulanse

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode

Populært

Omregistreringsavgift

Omregistreringsavgift

Alt om Trimming

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.