Mitsubishi Lancer Evolution med el motor.

Kategori: Nyheter

MITSUBISHI LANCER EVOLUTIONNy Mitsubishi teknologi tillater elektrisk drift i alle hjulene.

Hver år arrangeres det et billøp for elektriske biler på øya Shikoku i Japan. Årets favoritt bør absolutt være Mitsubishi sin Lancer Evolution EV- nå med EL kraft på alle 4 hjulene.


Mitsubishi Motors i Japan har tidligere kunne fortelle om Colt EV som kom utstyrt med MIEV ("Mitsubishi In-wheel Motor Electric") elektrisk motor på bakhjulene. Med Lancer Evolution MIEV bringes tekologien enda et skritt videre.


Avansert, ny teknologi
Teknologien i Lancer Evolution EV skiller seg ganske drastisk fra den i Colt EV. Bilen er basert på den kommende Evolution IX, som introduseres i Norge senere i år - dog med bensin som drivstoff. Forskjellen i teknologien går først og fremst ut på at Colt EV sine elektriske motorer roterer på utsiden av navet, mens Evolution EV sine 4 motorer faktisk roterer innenfor. Tidligere har man ikke vært i stand til å plassere elektriske motorer i fronthjulene grunnet plassmangel, med den nye løsningen er dette altså nå mulig.

Mange fordeler med ny motorkonstruksjon.
Plasseringen av motoren på innsiden av navet gir mange fordeler:
- Motorkraften øker betraktelig og dreiemomentet kommer raskere, man unngår dessuten energitap.
- Løsningen tar mindre plass enn den i Colt EV, noe som gjør den enklere å plassere i hjulbuen.
- Konstruksjonen gir større plass til bremsekomponentene.

MIEV motoren gir mange muligheter
Blant fordelene som MIEV motorene representerer fremfor andre tradisjonelle EL motorer
er dens fleksibilitet ved utforming av fremtidige modeller. Det vil dessuten bli enklere å installere plasskrevende komponenter slik som batteri, brenselceller og hydrogentanker i hybrid biler.

Mitsubishi ser også for seg at løsningen med motor plassert på hjulene vil kunne brukes i biler med hybridmotor og brenselceller.

Ingen EL bil sinke
De fleste assosierer nok elektriske biler med noe smått og saktegående, dette er ikke tilfelle med Lancer Evolution EV: Med sine 50 kW pr hjul kommer 5 passasjerer opp i hele 180 Km/t, noe som er fult på høyde med de fleste av dagens personbiler. Dette er i tråd med Mitsubishi sin målsetting rundt MIEV prosjeket; nemlig å produsere fremtidige motorløsninger som ikke bare er miljøvennlige, men som også har den samme kjøreopplevelsen som dagens bensindrevede biler, og i tillegg kunne tilpasses hybride motorer.


I salg fra 2010
MIEV teknologien vil bli grundig testet i tiden som kommer og Mitsubishi planlegger å starte salget innen 2010. Lancer Evolution EV vil i denne sammenhengen gå gjennom mange harde tester i under en rekke forskjellig forhold-ikke minst Shikoku rallyet i august.

Kilde: Mitsubishi pressesenter

 
   [ Tips en venn om denne saken ]      [ Abonner på vårt nyhetsbrev ]

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.