Velkommen, gjester
Brukernavn: Passord: Husk meg

EMNE: Feil bruk av lys kan koste deg 2000 kroner

Feil bruk av lys kan koste deg 2000 kroner 03/09/2016 11:24 #12216

  • Fordi
  • Fordi's profilbilde
  • Offline
  • Senior medlem
  • Innlegg: 79
  • Karma: 0
Under kjøring med motorvogn skal påbudt fjernlys, nærlys eller godkjent kjørelys være tent. Nærlyset skal benyttes når fjernlys ikke er påkrevet eller ikke er tillatt brukt. Fjernlys skal ikke benyttes slik at annen trafikant blir blendet.
Nærlys/kjørelys

Personbiler skal ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan du benytte nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve- og tåkelys.
Fjernlys

Personbiler skal ha to eller fire lykter som gir hvitt eller gult fjernlys, dvs. at det i de fleste tilfeller er tillatt å montere to ekstra fjernlyslamper forutsatt at ikke den samlede lysstyrken blir for høy, maks 480 LUX. Ved å legge sammen referansetall på lyktene må ikke dette overskride 100.
Parkeringslys

Personbiler skal kun ha to lykter foran som gir hvitt parkeringslys. Det er ikke tillatt å sette inn parklyspærer i ekstralykter for fjernlys. Parkeringslys skal brukes når bilen står parkert for eksempel langs veikanten for av- eller pålessing. Bakgrunnen for at parkeringslys brukes er at andre trafikanter skal få et varsel om at bilen er parkert. Brukes andre lystyper i disse situasjonen vil det kunne være vanskelig for andre trafikanter å se personer som stiger inn eller ut av bilen.
Kurve- og tåkelys

Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger. Kurve- og tåkelys kan også benyttes som kjørelys om dagen/når det er lyst. De skal da ikke brukes sammen med nærlys. Kurve- og tåkelysene skal være koblet over egen bryter og slik at de ikke kan lyse uten at parkeringslys, baklys og lys for kjennemerke samtidig er tent.
Sidemarkeringslys

Bilen kan ha to lykter som gir gult markeringslys til hver side. Det er ikke tillatt å kjøre med eksempelsvis blått lysskimmer under bilen.
Xenonlys - hva er det?

Xenonlys kan sammenlignes med lysrør, men det opereres med ca. 28.000 volt i startspenning.

Lysutbyttet på xenonpærer er mange ganger bedre enn ved bruk av vanlige halogenpærer. Da dette lyset er så kraftig, er det krav til lyktespyler og automatisk høyderegulering av lyktene ved bruk at xenonpærer.

Xenonlys finnes først og fremst på nærlys, men blir stadig mer vanlig også som fjernlys. Når xenonlys anvendes både på bilens nær- og fjernlys, kalles lyset for Bi-xenon.

Sett for ettermontering av xenonlys er å få kjøpt, men for at disse skal være lovlig å bruke på nærlys må de samtidig være utstyrt med lyktespylere og automatisk høyderegulering av lyktene.
NAF
Du må registrere deg og logge inn for å kunne skrive i forumet.
Moderator: ivar
Tid til å lage siden: 0.185 sekunder

Populært

Omregistreringsavgift

Omregistreringsavgift

Alt om Trimming

Bilinform.no bruker cookies til statistikk, gjenkjenning mm.